Translate »
BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Балнеологичен център
„КАМЕНА” Велинград

СИМВОЛ НА ЗДРАВЕ И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ!

Прочетете за нас

Настаняване и цени

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

Вижте нашата оферта за Вас!

Уникална
природа

Развлечения

Eднодневни екскурзии до близки исторически местности

Оферта Св. Валентин 2015

Ново !!! SPA Промоции за месец октомври Ново !!!

Маска цяло тяло

Маска цяло тяло

с продукти по избор - 10лв.
Пилинг цяло тяло

Пилинг цяло тяло

с продукти по избор - 10лв.

Промоции на SPA Програми за месец октомври

Тайната на Красотата
прочетете

Тайната на Красотата

от 50 на 40 лв.
Шеа и кокос
прочетете

Шеа и кокос

от 55 на 45 лв.
„Уморени крака”
прочетете

„Уморени крака”

от 45 на 40лв.
НАСТАНЯВАНЕ
Прочетете още +

НАСТАНЯВАНЕ

Стаите разполагат с по две единични легла или спалня, баня с душ и/или вана и топла минерална вода. Апартаментите са просторни двустайни помещения, съответно спалня и хол, голяма баня/WC с вана и топла минерална вода и самостоятелно WC. В хола е разположена гарнитура с луксозна разтегателна мека мебел. Удобни са за настаняване до четири човека.
СПА – вълшебно лечение, връзка с природата и бягство от стреса!
Прочетете още +

СПА – вълшебно лечение, връзка с природата и бягство от стреса!

Във време на забързано ежедневие, стрес и умора всеки човек има нужда от възстановяване и релакс. Благотворните спа и уелнес процедури за отваряне и стимулиране на енергийните точки на тялото включват добре познати методи като масаж, сауна, солариум, къпане в тангенторна вана, ароматерапия и традиционно козметични методи. Тук се предлагат много разнообразни СПА процедури, отговарящи на съвременните изисквания.
ЗАВЕДЕНИЯ
Прочетете още +

ЗАВЕДЕНИЯ


* ДНЕВЕН БАР

* ЛЕТЕН БАР

* РЕСТОРАНТ

* НОЩЕН БАР

* БАРБЕКЮ

Последни публикации

VIEW ALL -

ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ НАШИТЕ МЕСЕЧНИ КАРТИ ЗА АКВА ЗОНАТА!

50лв.

Месечна карта

за аква зона /външен, вътрешен басейн, релакс легло/
70лв.

Месечна карта

за аква зона /външен, вътрешен басейн, релакс легло, фитнес/
100лв.

Месечна карта

за аква зона /външен, вътрешен басейн, релакс легло, фитнес,сауна/

СИМВОЛ НА ЗДРАВЕ И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ!

СИМВОЛ НА ЗДРАВЕ И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ!

Велинград е на 130 км от София, 85 км от Пловдив и 48 км от Пазарджик. Дефилето, което води до града, е много живописно, а пътят е ремонтиран.
Балнеологичен център „Камена” – Велинград се намира далече от шума на града, в квартал Чепино на ул. „Еделвайс“ 4. Близо е до езерото Клептуза, една от най-големите природни забележителности на града.
Комплексът разполага с 340 легла, разпределени в 36 двойни стаи, 86 двустайни апартамента, 3 двойни апартамента и 1 студио.
БЛЦ „Камена“ - Велинград е с изградена богата инфраструктура: ресторант, лятна градина, дневен бар, барбекю, лятно бистро, тенис корт, 2 минерални басейни, фитнесзала, сауна, джакузи, детска площадка, амфитеатър, игрална зала с маси за тенис, електронни игри, въздушен хокей, билярд, високоскоростен Wi Fi на територията на целия комплекс.

ЗА КУРОРТА

Велинград е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи. Намира се на 800 м надморска височина, а населението на града е 26 573 души. Създаден е през 1948 година при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино. Гордостта на града е природният феномен Клептуза – най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л леденостудена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река. Местността „Свети Спас“ до минералните извори в Чепино от незапомнени времена е притегателен център за хора, свързващи лечебните й свойства със светията на здравето. Посещава се на Спасовден от вярващи с надежда за изцеление. Културни обекти като Историческият музей, Картинната галерия и читалищата предлагат развлечения и отмора за гостите на града, а ловните и дивечовъдни стопанства – много добри условия за развитие на ловния и риболовен туризъм.

Днес Велинград е модерен СПА курорт с множество луксозни хотели, зелени паркове и балнеологични центрове. Ако обърнем поглед назад, ще открием, че има интересно минало и богата културно-историческа стойност. Земите, където днес се намира градът, са били населени още от времето на древните траки – около 6–5 в.пр.Хр. Предполага се, че откритите следи са на племената беси. И днес могат да се видят останки от могили, некрополи, стени от селища и крепости, главно в местността Юндола, Баташкото плато и района на Печковец. Бесите се смятат за пазители на най-голямото и почитано светилище на траките – светилището на Дионис. За съжаление, местонахождението му в Свещената планина Родопи все още е неустановено. Според учените, откриване на Дионисиевото светилище по стойност ще е равно на откриването на Троя и Микена. Сведенията за него са изключително оскъдни, но със сигурност се знае, че храмът е бил в мистичната Родопа планина. Именно с вярванията на траките е свързано и преданието за митичния Орфей, за когото се предполага, че е живял по тези земи. Предания твърдят, че този родопски край е дал титаничната сила на Спартак – водача на въстаналите роби в древния Рим. Родопите са планина, която крие много сила, енергия и мистика и която чака да бъде преоткрита. Римляните завладяват земите през 46 г., с което започва трако-римски период, който продължава до идването на славяните. Днес могат да се видят останки от бита и културата на римляните – настилки за пътища, укрепления, мраморни плочи, монети и т.н. Славянското присъствие в областта е на племето драговичи, което възприело редица обичаи от траките. Чепинската котловина е присъединена към българската държава при управлението на хан Маламир. В последствие обаче районът често става плячка на византийците до идването на власт на цар Калоян. През Средновековието днешен Велинград и района процъфтяват. Именно тогава се конструира и средновековната крепост Цепина, която днес е една от водещите атракции в региона. Крепостта Цепина се утвърждава като едно от най-мощните средства при отбранителната система на Българското царство. Названието на крепостта е дало името и на едно от селата, при чието сливане през 1948 година се образува Велинград. Името си днес модерният балнеологичен и СПА курорт дължи на родената в Каменица Вела Пеева.

Много от празниците в този край са запазени и съхранени с годините, а честването им се извършва със запазени традиции и обреди. Йордановден, Бабинден, Сирни заговезни с местните „гаганици“ (обредни огньове), Великден, Тодоровден, Благовец, Гергьовден, Еньовден. Градът предлага на своите гости разнообразни културни изяви. Традиция са Велинградските културни празници, провеждани всяка година в средата на лятото.

Местността Юндола (1400 м надморска височина) се намира на 16 км западно от Велинград, а Белмекен (2000 м надморска височина) е на 24 км северозападно от града. Язовир „Белмекен“ дава прекрасна възможност за воден спорт и риболов. На 3 км западно от него, на височина 2050 м, е високопланинският спортен комплекс, носещ същото име. Той предоставя много добра база за отдих и тренировъчни занимания във всички видове спорт. Местността Кладова е на север от града. По маршрутна пътека се стига за 2,5 часа пеша, с кола може да се стигне до местността Пейова поляна по асфалтиран и след това по черен път до Кладова поляна, която се простира североизточно под самия връх Арапчал. През зимата се поддържа ски писта. Село Дорково е на 13 км от Велинград. Проученото палеонтологично находище до селото се определя като първото по големина в Европа, със световна значимост. Намерени са костите на повече от 30 вида гръбначни животни, датиращи от преди 4–5 млн.год. От 2013 година там отвори врати и първият в България Палеонтологически музей, който показва находките от геоложката епоха плиоцен. Останките от крепостта Цепина се намират на 3 км северозападно от селото. Цепина е най-голямата родопска твърдина през средните векове. С нея се свързва и идеята на фолклорния фестивал в Дорково с международно участие „В подножието на Цепина“. Град Ракитово е на 12 км югоизточно от Велинград. Местностите „Блатца“, „Качаков чарк“ и др. предлагат условия за почивка и отдих. Открити са минерални извори с лечебен характер. Въздухът е мек и благоприятен за лечение на белодробни заболявания. На югозапад от Велинград се намира пещерата „Лепеница“ с дължина 1200 м, а също така и биосферният резерват „Мантарица“, включен в листата на защитените обекти на ЮНЕСКО. Резерватът е най-голямото естествено обиталище на глухари в България.

НАГОРЕ