BulgarianEnglishRussian

Резервация по програмите за рехабилитация на НОИ

ИЗБЕРЕТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ ПАКЕТИ ЗА 2019-а ГОДИНА!

Програмите за рехабилитация на НОИ:

Резервация по програмите за рехабилитация на НОИ

Резервациите се правят на тел.: 0895 505 178 или 0895 505 180
от 08:30 до 16:30 часа, както и на
e-mail: kamenareservation@abv.bg

Настаняване и предлагани услуги по програмите за рехабилитация на НОИ

* 10 нощувки в двойни стаи със собствен санитарен възел или апартаменти;
* пълен храноден – закуска, обяд и вечеря;
* по 2 лекарски прегледа – при настаняване за назначаване на процедури и втори преглед преди отпътуване;
* по 4 бр. процедури на ден по утвърден от НОИ списък и след индивидуален преглед и преценка на лекаря.

Допълнителни услуги, които може да ползвате срещу доплащане

* Ползване на халат;
* Шезлонг, стол;
* Ползване на сауна;
* Ползване на парна баня;
*Самостоятелно ползване на стая.

Доплащания за придружители на свободен прием

* Настаняване в двойна стая;
* Настаняване в апартамент;
* Доплащане за обяд и вечеря по меню на НОИ;
*Лекарски преглед за назначаване на процедури;
*Процедури – по утвърден ценоразпис.

БЛЦ "КАМЕНА" - ВЕЛИНГРАД, СИМВОЛ ЗА ЗДРАВЕ И САМОЧУВСТВИЕ!
Тук!

Свържете се с нас

Можете да се свържете с нас, като попълните този формуляр. Можете също така да попълните формуляра, за да оставите коментарите или отзивите си.

SPA СТОЛИЦА НА БАЛКАНИТЕ

    Велинград е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи. Намира се на 800 м надморска височина, а населението на града е 26 573 души. Създаден е през 1948 година при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино. Гордостта на града е природният феномен Клептуза – най-големият карстов извор в България.

      Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л леденостудена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река. Местността „Свети Спас“ до минералните извори в Чепино от незапомнени времена е притегателен център за хора, свързващи лечебните й свойства със светията на здравето. Посещава се на Спасов ден от вярващи с надежда за изцеление.

   Културни обекти като Историческият музей, Картинната галерия и читалищата предлагат развлечения и отмора за гостите на града, а ловните и дивечовъдни стопанства – много добри условия за развитие на ловния и риболовен туризъм.

ТРАДИЦИИ И ОБРЕДИ

   Много от празниците в този край са запазени и съхранени с годините, а честването им се извършва със запазени традиции и обреди. Йордановден, Бабинден, Сирни заговезни с местните „гаганици“ (обредни огньове), Великден, Тодоровден, Благовец, Гергьовден, Еньовден.

   Градът предлага на своите гости разнообразни културни изяви. Традиция са Велинградските културни празници, провеждани всяка година в средата на лятото.

УНИКАЛНА ПРИРОДА

   Местността Юндола (1400 м надморска височина) се намира на 16 км западно от Велинград, а Белмекен (2000 м надморска височина) е на 24 км северозападно от града. Язовир „Белмекен“ дава прекрасна възможност за воден спорт и риболов. На 3 км западно от него, на височина 2050 м, е високопланинският спортен комплекс, носещ същото име. Той предоставя много добра база за отдих и тренировъчни занимания във всички видове спорт.

   Местността Кладова е на север от града. По маршрутна пътека се стига за 2,5 часа пеша, с кола може да се стигне до местността Пейова поляна по асфалтиран и след това по черен път до Кладова поляна, която се простира североизточно под самия връх Арапчал. През зимата се поддържа ски писта.

   Село Дорково е на 13 км от Велинград. Проученото палеонтологично находище до селото се определя като първото по големина в Европа, със световна значимост. Намерени са костите на повече от 30 вида гръбначни животни, датиращи от преди 4–5 млн.год. От 2013 година там отвори врати и първият в България Палеонтологически музей, който показва находките от геоложката епоха плиоцен. Останките от крепостта Цепина се намират на 3 км северозападно от селото. Цепина е най-голямата родопска твърдина през средните векове. С нея се свързва и идеята на фолклорния фестивал в Дорково с международно участие „В подножието на Цепина“.

    Град Ракитово е на 12 км югоизточно от Велинград. Местностите „Блатца“, „Качаков чарк“ и др. предлагат условия за почивка и отдих. Открити са минерални извори с лечебен характер. Въздухът е мек и благоприятен за лечение на белодробни заболявания. На югозапад от Велинград се намира пещерата „Лепеница“ с дължина 1200 м, а също така и биосферният резерват „Мантарица“, включен в листата на защитените обекти на ЮНЕСКО. Резерватът е най-голямото естествено обиталище на глухари в България.

СЪВРЕМЕНЕН КУРОРТ

   Днес Велинград е модерен СПА курорт с множество луксозни хотели, зелени паркове и балнеологични центрове. Ако обърнем поглед назад, ще открием, че има интересно минало и богата културно-историческа стойност. Земите, където днес се намира градът, са били населени още от времето на древните траки – около 6–5 в.пр.Хр.

   Предполага се, че откритите следи са на племената беси. И днес могат да се видят останки от могили, некрополи, стени от селища и крепости, главно в местността Юндола, Баташкото плато и района на Печковец. Бесите се смятат за пазители на най-голямото и почитано светилище на траките – светилището на Дионис. За съжаление, местонахождението му в Свещената планина Родопи все още е неустановено. Според учените, откриване на Дионисиевото светилище по стойност ще е равно на откриването на Троя и Микена. Сведенията за него са изключително оскъдни, но със сигурност се знае, че храмът е бил в мистичната Родопа планина. Именно с вярванията на траките е свързано и преданието за митичния Орфей, за когото се предполага, че е живял по тези земи. Предания твърдят, че този родопски край е дал титаничната сила на Спартак – водача на въстаналите роби в древния Рим.

   Родопите са планина, която крие много сила, енергия и мистика и която чака да бъде преоткрита. Римляните завладяват земите през 46 г., с което започва трако-римски период, който продължава до идването на славяните. Днес могат да се видят останки от бита и културата на римляните – настилки за пътища, укрепления, мраморни плочи, монети и т.н. Славянското присъствие в областта е на племето драговичи, което възприело редица обичаи от траките. Чепинската котловина е присъединена към българската държава при управлението на хан Маламир. В последствие обаче районът често става плячка на византийците до идването на власт на цар Калоян.

   През Средновековието днешен Велинград и района процъфтяват. Именно тогава се конструира и средновековната крепост Цепина, която днес е една от водещите атракции в региона. Крепостта Цепина се утвърждава като едно от най-мощните средства при отбранителната система на Българското царство. Названието на крепостта е дало името и на едно от селата, при чието сливане през 1948 година се образува Велинград. Името си днес модерният балнеологичен и СПА курорт дължи на родената в Каменица Вела Пеева.

СИМВОЛ НА ЗДРАВЕ И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ!

СИМВОЛ НА ЗДРАВЕ И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ!

      Балнеологичен център „Камена” – Велинград е на 130 км от София, 85 км от Пловдив и 48 км от Пазарджик. Дефилето, което води до града, е много живописно, а пътят е ремонтиран.

   Балнеологичен център „Камена” – Велинград се намира далече от шума на града, в квартал Чепино на ул. „Еделвайс“ 4. Близо е до езерото Клептуза, една от най-големите природни забележителности на града.
Комплексът разполага с 246 легла, разпределени в 36 двойни стаи, 87 апартамента, 1 студио и 3 двойни апартамента.

   БЛЦ „Камена“ - Велинград е с изградена богата инфраструктура: ресторант, лятна градина, дневен бар, барбекю, лятно бистро, тенис корт, 2 минерални басейни, фитнесзала, сауна, джакузи, детска площадка, амфитеатър, игрална зала с маси за тенис, електронни игри, въздушен хокей, билярд, високоскоростен Wi Fi на територията на целия комплекс.

БАЛНЕОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР "КАМЕНА" - ВЕЛИНГРАД ВИ ОЧАКВА!
НАГОРЕ