BulgarianEnglishRussian

> Заповядяйте в Балнеологичен център „Камена” - Велинград

НАСТАНЯВАНЕ
Прочетете още +

НАСТАНЯВАНЕ

Стаите разполагат с по две единични легла или спалня, баня с душ и/или вана и топла минерална вода. Апартаментите са просторни двустайни помещения, съответно спалня и хол, голяма баня/WC с вана и топла минерална вода и самостоятелно WC. В хола е разположена гарнитура с луксозна разтегателна мека мебел. Удобни са за настаняване до четири човека.
СПА – вълшебно лечение, връзка с природата и бягство от стреса!
Прочетете още +

СПА – вълшебно лечение, връзка с природата и бягство от стреса!

Във време на забързано ежедневие, стрес и умора всеки човек има нужда от възстановяване и релакс. Благотворните спа и уелнес процедури за отваряне и стимулиране на енергийните точки на тялото включват добре познати методи като масаж, сауна, солариум, къпане в тангенторна вана, ароматерапия и традиционно козметични методи. Тук се предлагат много разнообразни СПА процедури, отговарящи на съвременните изисквания.
ЗАВЕДЕНИЯ
Прочетете още +

ЗАВЕДЕНИЯ


* ДНЕВЕН БАР

* ЛЕТЕН БАР

* РЕСТОРАНТ

* НОЩЕН БАР

* БАРБЕКЮ

СИМВОЛ НА ЗДРАВЕ И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ!

СИМВОЛ НА ЗДРАВЕ И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ!

Велинград е на 130 км от София, 85 км от Пловдив и 48 км от Пазарджик. Дефилето, което води до града, е много живописно, а пътят е ремонтиран.
Балнеологичен център „Камена” – Велинград се намира далече от шума на града, в квартал Чепино на ул. „Еделвайс“ 4. Близо е до езерото Клептуза, една от най-големите природни забележителности на града.
Комплексът разполага с 246 легла, разпределени в 36 двойни стаи, 87 апартамента, 1 студио и 3 двойни апартамента.
БЛЦ „Камена“ - Велинград е с изградена богата инфраструктура: ресторант, лятна градина, дневен бар, барбекю, лятно бистро, тенис корт, 2 минерални басейни, фитнесзала, сауна, джакузи, детска площадка, амфитеатър, игрална зала с маси за тенис, електронни игри, въздушен хокей, билярд, високоскоростен Wi Fi на територията на целия комплекс.

ЗА КУРОРТА

Велинград е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи. Намира се на 800 м надморска височина, а населението на града е 26 573 души. Създаден е през 1948 година при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино. Гордостта на града е природният феномен Клептуза – най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л леденостудена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река. Местността „Свети Спас“ до минералните извори в Чепино от незапомнени времена е притегателен център за хора, свързващи лечебните й свойства със светията на здравето. Посещава се на Спасовден от вярващи с надежда за изцеление. Културни обекти като Историческият музей, Картинната галерия и читалищата предлагат развлечения и отмора за гостите на града, а ловните и дивечовъдни стопанства – много добри условия за развитие на ловния и риболовен туризъм.

Днес Велинград е модерен СПА курорт с множество луксозни хотели, зелени паркове и балнеологични центрове. Ако обърнем поглед назад, ще открием, че има интересно минало и богата културно-историческа стойност. Земите, където днес се намира градът, са били населени още от времето на древните траки – около 6–5 в.пр.Хр. Предполага се, че откритите следи са на племената беси. И днес могат да се видят останки от могили, некрополи, стени от селища и крепости, главно в местността Юндола, Баташкото плато и района на Печковец. Бесите се смятат за пазители на най-голямото и почитано светилище на траките – светилището на Дионис. За съжаление, местонахождението му в Свещената планина Родопи все още е неустановено. Според учените, откриване на Дионисиевото светилище по стойност ще е равно на откриването на Троя и Микена. Сведенията за него са изключително оскъдни, но със сигурност се знае, че храмът е бил в мистичната Родопа планина. Именно с вярванията на траките е свързано и преданието за митичния Орфей, за когото се предполага, че е живял по тези земи. Предания твърдят, че този родопски край е дал титаничната сила на Спартак – водача на въстаналите роби в древния Рим. Родопите са планина, която крие много сила, енергия и мистика и която чака да бъде преоткрита. Римляните завладяват земите през 46 г., с което започва трако-римски период, който продължава до идването на славяните. Днес могат да се видят останки от бита и културата на римляните – настилки за пътища, укрепления, мраморни плочи, монети и т.н. Славянското присъствие в областта е на племето драговичи, което възприело редица обичаи от траките. Чепинската котловина е присъединена към българската държава при управлението на хан Маламир. В последствие обаче районът често става плячка на византийците до идването на власт на цар Калоян. През Средновековието днешен Велинград и района процъфтяват. Именно тогава се конструира и средновековната крепост Цепина, която днес е една от водещите атракции в региона. Крепостта Цепина се утвърждава като едно от най-мощните средства при отбранителната система на Българското царство. Названието на крепостта е дало името и на едно от селата, при чието сливане през 1948 година се образува Велинград. Името си днес модерният балнеологичен и СПА курорт дължи на родената в Каменица Вела Пеева.

Много от празниците в този край са запазени и съхранени с годините, а честването им се извършва със запазени традиции и обреди. Йордановден, Бабинден, Сирни заговезни с местните „гаганици“ (обредни огньове), Великден, Тодоровден, Благовец, Гергьовден, Еньовден. Градът предлага на своите гости разнообразни културни изяви. Традиция са Велинградските културни празници, провеждани всяка година в средата на лятото.

Местността Юндола (1400 м надморска височина) се намира на 16 км западно от Велинград, а Белмекен (2000 м надморска височина) е на 24 км северозападно от града. Язовир „Белмекен“ дава прекрасна възможност за воден спорт и риболов. На 3 км западно от него, на височина 2050 м, е високопланинският спортен комплекс, носещ същото име. Той предоставя много добра база за отдих и тренировъчни занимания във всички видове спорт. Местността Кладова е на север от града. По маршрутна пътека се стига за 2,5 часа пеша, с кола може да се стигне до местността Пейова поляна по асфалтиран и след това по черен път до Кладова поляна, която се простира североизточно под самия връх Арапчал. През зимата се поддържа ски писта. Село Дорково е на 13 км от Велинград. Проученото палеонтологично находище до селото се определя като първото по големина в Европа, със световна значимост. Намерени са костите на повече от 30 вида гръбначни животни, датиращи от преди 4–5 млн.год. От 2013 година там отвори врати и първият в България Палеонтологически музей, който показва находките от геоложката епоха плиоцен. Останките от крепостта Цепина се намират на 3 км северозападно от селото. Цепина е най-голямата родопска твърдина през средните векове. С нея се свързва и идеята на фолклорния фестивал в Дорково с международно участие „В подножието на Цепина“. Град Ракитово е на 12 км югоизточно от Велинград. Местностите „Блатца“, „Качаков чарк“ и др. предлагат условия за почивка и отдих. Открити са минерални извори с лечебен характер. Въздухът е мек и благоприятен за лечение на белодробни заболявания. На югозапад от Велинград се намира пещерата „Лепеница“ с дължина 1200 м, а също така и биосферният резерват „Мантарица“, включен в листата на защитените обекти на ЮНЕСКО. Резерватът е най-голямото естествено обиталище на глухари в България.

БАЛНЕОХОТЕЛ КАМЕНА
БАЛЬНЕО ОТЕЛЬ КАМЕНА
НАГОРЕ